BİRTEK-SEN Malatya’da Erol Eğrek’i öldürülmesini protesto etti: “Çalık’tan hesap soracağız”

BİRTEK-SEN Malatya’da Erol Eğrek’i öldürülmesini protesto etti: “Çalık’tan hesap soracağız”

MALATYA :  Malatya’da Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), Çalık Holdingden 10 yıldır tazminatını alamayan işçi Erol Eğrek'in holding binası önünde güvenlikler tarafından öldürülmesini protesto etti. 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Çalık Denim fabrikası önünde yapılan açıklamaya Emek Partisi, SOL Parti, KESK de destek verdi.

Açıklamayı okuyan BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancak, “Erol Eğrek, Çalık’ın Türkmenistan’daki tekstil firmasında çalışıyordu. Çalık Holding ile Fethullah Gülen Cemaati arasındaki bağlantıları, işbirliğini, Çalık Holding’in cemaat ile nasıl büyüdüğünü anlattığı için tazminatsız şekilde işten atıldı. Mahkeme, Eğrek’i haklı buldu. Hem tazminatını kazandı hem Eğrek’in iddialarının asılsız olmadığına dair karar verdi. Ama Erol Eğrek, aradan geçen 10 seneye rağmen tazminatını alamadı” dedi.

“Çalık Holding'in serveti 10 senede 30-40 katına çıktı” 

Cemaat ve AKP ile büyüyen Çalık patronunun işçiyi haksız şekilde işten attığını; tazminat davasını kazanmasına rağmen tazminatını vermediğini söyleyen Sancak, “Bu süreç içinde Çalık Holding, devletten 4 Milyar TL destek aldı, vergi ödemedi, Çalık Holding’in serveti 10 senede 30-40 katına çıktı. Devlet desteğiyle enerji, maden, medya, finans, tekstil alanlarına yatırım yaptı. Bu büyümede asıl pay sahibi işçi, tazminatını istemek için gittiği yerde, korumalar tarafından dövüldü ve öldürüldü; emniyet, Eğrek hakkında ailesine bilgi vermedi; hastane ve adli tıp kurumu Eğrek’in kalp krizinden dolayı öldürüldüğünü açıkladı” diye konuştu.

“Çalık Holding işçilerin canıyla büyüyor” 

Eğrek'in, sistemli şekilde, Çalık ve Çalık’ın kurumları haline gelmiş devlet organlarının iş birliğiyle öldürüldüğünü söyleyen Sancak, “İşçinin emeği üzerinden büyüttüğü servetin karşılığı, işçinin önce tazminatını sonra hayatını yakmak oldu. Bu düzen, Çalık’ın düzeni. Bu düzen, işçilerin teriyle, zamanıyla, çocuklarının geleceğiyle, hakkıyla, kanıyla, canıyla büyüyor. Senelerdir işçilerin tazminat hakkını yiyen patronlar her yerde. Çalık Holding, İstanbul’dan Malatya’ya, yurt içinden yurt dışına, işçilerin canıyla büyüyor” dedi.

“301 madenci göz göre göre ölüme itildi” 

Aynı zamanda Soma Katliamı'nın üzerinden 11 yıl geçtiğini hatırlatan Sancak, “Gittikçe ağırlaşan çalışma koşulları, kapasitesi yetersiz havalandırma sistemleri, alınmayan iş güvenliği önlemleri ve işçilere 'hadi hadi' denilerek yapılan üretim baskısı sonucunda 301 madenci göz göre göre ölüme itildi. Katliamın yarattığı acı henüz tazeyken madenci aileleri tekmelendi. Tüm bunlar yetmezmiş gibi hukuk katliamı yapıldı, katillere adeta ödül gibi cezalar verildi. Can Atalay, Selçuk Kozağaçlı gibi maden işçilerinin avukatları cezaevlerine gönderildi” ifadelerini kullandı.

Patronların kurduğu bu ölüm düzeninden hesap soracaklarını ifade eden Sancak, “Erol Eğrek’in emeğiyle, hakkıyla, canıyla büyüyen; Erol Eğrek’i öldüren Çalık’tan hesap soracağız. Mücadele edeceğiz, örgütleneceğiz. Bizi öldüren korumalarınızdan da sizi büyütenlerden de size el verenlerden de sizi temsil edenlerden de; sizden de hesap soracağız. Bu ölüm düzeneğini; ekmeğimizi, geleceğimizi, hayatımızı elimizden alanların başına yıkacağız” dedi. (Evrensel) 

Önceki Haber Şimdi ne olacak?
Sonraki Haber Uğurlar Olsun José MUJICA...
Benzer Haberler